حل سریع مسائل درصد خلوص
مسائل استوکیومتری با شیمی عجین شده است و این دو از هم جدا نیستند. مسائل درصد خلوص شیمی یازدهم یکی از چالش های داوطلبان رشته ریاضی و تجربی در امتحانات و آزمون ها و کنکور سراسری می باشد. از این رو در این مطلب روش حل سریع مسائل درصد خلوص را به شما آموزش می دهیم تا اعداد اعشاری و اعداد برزگ موجود در مسائل درصد خلوص شیمی یازدهم ریاضی و تجربی را بدون استفاده از راه حل های قدیمی در 15 ثانیه حل کنید، بدون آنکه در دام طراحان سوال قرار بگیرید و همچنین مثال های متنوعی از مسائل درصد خلوص و بازده درصدی را کاملا برای شما توضیح می دهیم و فایلی از تمرینات درصد خلوص و بازده درصدی را با پاسخ تشریحی در انتها برای شما قرار داده ایم.
فرمول درصد خلوص
قبل از آموزش روش های حل سریع مسئله و تکنیک های محاسباتی، در ابتدا با فرمول درصد خلوص آشنا شوید و کاربرد آن را یاد بگیرید. در اصل 90% حل یک مسئله در فهم آن می باشد و باقی مسیر رسیدن به پاسخ نهایی است. در این مطلب هم فرمول درصد خلوص را با هم بررسی می کنیم و هم روش حل سریع آن را به شما آموزش می دهیم.
درصد خلوص یعنی اگر ما از یک ماده شیمیایی 100گرم داشته باشیم؛ مسلما تمام این 100 گرم خالص نیست و در این ماده شیمیایی کمی هم ناخالصی وجود دارد. درصد خلوص شیمی یازدهم به معنای میزان گرم ماده خالص اصلی است. که در فرمول درصد خلوص طبق تصویر زیر، در ابتدا میزان ماده ناخالص یا عدد کل را در مخرج قرار می دهیم و مقدار ماده خالص را در صورت و جواب کسر را در عدد 100 ضرب می کنیم.
ظاهر فرمول کاملا ساده است اما طراح سوال همیشه اعداد رند در اختیار شما قرار نمی دهد و مسئله به همین جا ختم نمی شود. برای همین نیاز به روش های حل سریع مسائل درصد خلوص را دارید تا بتوانید در کسری از ثانیه به جواب دقیق برسید.
نکته حائز اهمیت در این است که علاوه بر فرمول درصد خلوص، در فصل اول شیمی یازدهم، با فرمول بازده درصدی نیز رو به رو هستیم. این فرمول نیز جز مسائل استوکیومتری دسته بندی می شود و معمولا این دو فرمول با هم ترکیب می شوند. روش های محاسبات سریع ذهنی که در ادامه آموزش می بینید، برای هر دو مسئله کاملا کارآمد است.
تعداد سوالات این مبحث در امتحانات و کنکور سراسری بین 3 الی 5 سوال می باشد و به دلیل تنوع زیادی که دارد، حل کردن این مسائل برای دانش آموزان بسیار سخت است. برای همین موضوع لازم است که دانش آموزان پایه یازدهم در رشته ریاضی و تجربی به تسلط کافی برای حل مسائل درصد خلوص و بازده درصدی فصل اول شیمی یازدهم برسند.
مسائل درصد خلوص شیمی
همانطور که گفته شد درصد خلوص در شیمی یعنی در دست داشتن مقداری ماده که دارای ناخالصی است. و سپس در مسئله میزان گرم خالص این ماده را به شما می دهد که مثلا این ماده 80گرم خالصی دارد و کل مقدار ماده مورد نظر، 100 گرم می باشد. یعنی 80 میزان ماده خالص بر 100 کل مقدار ماده مورد نظر که در 100 ضرب می شود حاصل می شود؛ 80% که محاسبه درصد خلوص در مسائل شیمی یازدهم است. مسائل درصد خلوص شیمی بسیار در کنکور و آزمون ها پیچیده است.
حال در حل این مسائل ممکن است هر کدام از آیتم ها به صورت مجهول در نظر گرفته شود که دانش آموز باید به حل مسئله بپردازد و به خواسته سوال دست پیداکند. اما برای حل این مسائل شیمی با اعداد طولانی و بزرگ سر و کار دارید که قالب کسرهای متوالی در هم ضرب و تقسیم شده اند . برای به دست آوردن جواب آخر باید مسیر طولانی را پیش بروید.
اما با استفاده از تکنیک های محاسبه سریع درصد خلوص شیمی یازدهم می توانید به جواب آخر دست پیداکنید بدون آنکه زمان زیادی بگذارید و یا دچار بی دقتی در حل مسئله شوید. برای آنکه با این تکنیک ها و کاربرد آن در حل سریع مسائل درصد خلوص آشنا شوید، بهتر است به مثال زیر توجه نمایید.
مثال 1:
1) 168/147 2) 236/746 3) 112/246 4) 389/021
دراین مسئله که دقیقا یکی از سوالات مهم در زمینه درصد خلوص می باشد؛ در ابتدا میزان ماده ناخالص را به ما داده است و درصد خلوص را نیز بیان کرده است. برای حل این مسئله به روش عادی باید راه حل تصویر بالا نوشته شود و تمامی اعداد در صورت در هم ضرب شوند و تمامی اعداد در مخرج نیز در هم ضرب شوند. و سپس عدد صورت بر عدد مخرج تقسیم شود.
این روش حل عادی می تواند بین 5 الی 7 دقیقه از دانش آموز زمان ببرد و در کنار زمان طولانی برای حل یک مسئله شیمی، دقت نیز اهمیت دارد. چرا که امکان بی دقتی در حل مسائل استوکیومتری وجود دارد. اما چه در امتحان های مدرسه و چه در کنکور همچین زمانی را در اختیار نداریم. بنابراین باید از روش سریع مسئله را حل کنیم.
اما با روش حل سریع مسائل درصد خلوص به کمک تکنیک های محاسبات سریع ریاضی، می توانید این مسئله را در کمتر از 15ثانیه حل کنید و به جواب صحیح برسید. اگر می خواهید این تکنیک را بدانید به ویس زیر حتما توجه کنید.
راه حل مثال 1:
در این روش گزینه ها بیش از 10% با هم اختلاف دارند. بنابراین می توانیم از روش تخمین استفاده کنیم. در این روش اعشار و صفر و یک را در نظر نمی گیریم. مثلا عدد 100 را همان عدد 1 می بینیم. سپس همه اعداد را دو رقمی در نظر می گیریم. مثلا عدد 279 را 27/9 در نظر می گیریم. چرا که به جز عدد 279 تمامی اعداد در مسئله دو رقمی می باشند.
حتی بهتر است گزینه ها را نیز دو رقمی در نظر بگیرید. برای حل درصد خلوص یازدهم در ابتدا عدد 27 صورت را 10 درصد بیشتر یا کمتر در نظر می گیریم و چون در مخرج عدد 56 داریم عدد 27 را همان عدد 28 در نظر می گیریم که با 56 مخرج ساده شود و صورت 1 شود و در مخرج عدد 2 باقی بماند. یادتان باشد که 2 در صورت و 2 در مخرج در همان ابتدا ساده شد.
حال پس از ساده سازی عدد 56، عدد 2 را در مخرج داریم که در عدد 8 ضرب می شود. ( 8 همان 80 است که صفر آن را در نظر نمی گیریم). و در صورت نیز 27/9 برای ما مانده است. حال صورت را نیز با احتساب 10% کم یا زیاد کردن عدد 28 در نظر می گیریم.
پس در صورت عدد 28 را داریم و در مخرج عدد 16 را که می توان هر دو را بر 4 تقسیم کرد که می شود 7 به روی 4. حال عدد 7 تقسیم بر 4 می شود تکنیک تقسیم سریع عدد 4 که دو مرتبه بر 2 تقسیم می شود که عدد 7 تقسیم بر 2 می شود 3/5 و عدد3/5 تقسیم بر 2 می شود 1/75 که تنها گزینه موجود که نزدیک به این عدد باشد، گزینه 1 است.
مثال 2:
مثال بعدی یکی دیگر از تمرینات درصد خلوص شیمی یازدهم است. که به شما نشان می دهد آموزش تکنیک های محاسبه ذهنی مسائل درصد خلوص یازدهم تا چه اندازه می تواند در سریع و دقیق حل کردن مسائل کمک کننده باشد.
1) 70/28 2) 72/28 3) 74/28 4) 76/28
راه حل مثال 2:
در این مثال باید دو مرحله را پشت سر بگذاریم. برای همین در این مسئله تعداد صفر ها در آخر اهمیت دارد چرا که جواب کسر بالا در مخرج کسر پایین مورد استفاده قرار می گیرد. در صورت عدد 10 را داریم که اگر با عدد 160 پایین ساده شود، حاصل می شود عدد 16 در مخرج. حال عدد 2 صورت را با عدد 16 مخرج ساده می کنیم که می شود عدد 8 در مخرج که حال 56 تقسیم بر 8 می شود 7. اما تنها صفرهایی که باقی ماند، صفر های عدد 1000 بود که جواب نهایی ما را به عدد 7000می رساند.
تا اینجای مسئله خیلی ساده بود اما امکان بی دقتی محاسباتی در این سبک مسائل بسیار بالا می باشد. حال می رویم سراغ کسر پایین. که بر اساس گزینه های موجود، مخرج را عدد 7 در نظر می گیریم و صورت را عدد 520 در نظر می گیریم. صفر ها را در صورت کسر در نظر نمی گیریم که عدد ساده تر باشد. اما اگر ساده سازی هم انجام دهید به همان عدد 520 می رسید. حال چه عددی به عدد 520 نزدیک است که بر 7 هم بخش پذیر باشد؟؟
بله عدد 490 که 7×7 می شود 49 به عدد 520 نزدیک تر است. حال 490 تقسیم بر 7 می شود 70 که گزینه ها نیز در محدوده عدد 70 می باشد. حال 490 با 520 حدودا 30 واحد اختلاف دارد که تقسیم بر 7 باید شود. عدد قبلی که بر 7 بخش پذیر است، عدد 28 می باشد که تقسیم بر 7 می شود 4 پس گزینه 74، یعنی گزینه سوم، گزینه صحیح ما می باشد.
مثال 3:
در این مثال نیز با مسائل درصد خلوص شیمی یازدهم مواجه هستیم که بر اساس دو مسئله قبلی می خواهیم روش های سریع درصد خلوص یازدهم را کمی با هم تمرین کنیم. اگر سوالات کنکور های سال قبل را حل کرده باشید، کاملا متوجه این موضوع می شوید که مثال های نشان داده شده در این مطلب، کاملا مطابق چیزی است که در کنکور سراسری طراحی می شود. بنابراین اگر روش های حل سریع مسائل درصد خلوص را یاد بگیرید، هر کدام از سوالات کنکور را می توانید در 15 ثانیه حل کنید.حال به مثال زیر توجه کنید و روش حل این مسئله را نیز با هم آموزش ببینیم.
1) 25/72 2) 25/82 3) 25/92 4) 25/62
راه حل مثال 3 :
در صورت عدد 3 و 90 را می بینیم و با مخرج 27 کاملا ساده می شود. مجددا توجهی به صفر و اعشار نداریم و عدد 3 و 9 بالا با عدد 27 پایین ساده می شود. حال 64 صورت با عدد 2 در مخرج ساده می شود که می شود، 32
در پایان 32 ×8/1 را داریم. برای اینکار عدد 8/1 را نیز طبق قانون مثال اول 8 در نظر می گیریم و در ضرب سریع عدد 8 باید 3 مرتبه در عدد 2 ضرب کنیم یعنی 32 ×2 می شود 64 و 64×2 می شود 128 و 128×2 می شود 256 . حال 0/1 ×32 می شود 3/2 بنابراین در پایان می شود 259/2 که گزینه 3 می شود.
درس شیمی مملو از مسائلی است که با استفاده از روش های استوکیومتری حل می شود. و در اصل بیشترین کاربرد ضرب و تقسبم سریع و یا جمع و تفریق سریع، در حل مسائل شیمی برای امتحانات و کنکور سراسری می باشد. حال درصد خلوص و بازده درصدی در فصل اول شیمی یازدهم، یکی از پر کاربرد ترین مسائل شیمی می باشد. آموزش های داده شده به شما برای حل سریع مسائل درصد خلوص کمک می کند.حتما ویس های آموزشی را چندین مرتبه گوش دهید تا به خوبی مطالب در ذهن شما حک شود.
درصد خلوص شیمی یازدهم
درصد خلوص شیمی یازدهم، سهم زیادی در سوالات شیمی کنکور سراسری دارد. بنابراین نمی توان از کنار آن ساده عبور کرد. با 3 مثال آموزش داده شده در بالا می توانید مسائل کنکور خود را سریع تر و دقیق تر حل کنید. فقط کافی است تا به خوبی تمرین کنید تا بر این تکنیک های محاسباتی، مسلط شوید. برای این منظور یک فایل تمرین و نمونه سوال برای شما قرار می دهیم که می توانید تکنیک های آموزش داده شده را تمرین کنید.
آموزش حل سریع مسائل
مسلما برای یادگیری تمامی تکنیک ها و ترفند های محاسباتی باید آنها را آموزش ببینید و مهم تر از همه هوش محاسباتی را در خود پرورش دهید که برای انجام دادن این کار نیاز دارید که به خوبی تمرین کنید. مطلب بالا نمونه ای از آموزش حل سریع مسائل در شیمی یازدهم است که در مسائل و فرمول های درصد خلوص و بازده درصدی مورد استفاده قرار می گیرد.توصیه اکید ما به شما تمرین است و تمرین و تمرین
دیدگاهتان را بنویسید