افزایش کیفیت مطالعه
خیلی از مواقع با دانش آموزان در مدارس گوناگون که صحبت می کنیم؛ شکایت اصلی آنها حول این موضوع است که چرا هرچه درس می خوانیم؛ نتیجه نمی گیریم. ساعت مطالعه به تنهایی کافی نیست. قرار نیست هر فردی که بیشتر مطالعه می کند؛ نتیجه بهتری بگیرد. بلکه کیفیت مطالعه، عامل مهمی در مطالعه می باشد. در این مقاله قصد داریم تا کیفیت مطالعه دانش آموزان برای کنکور را افزایش دهیم و همچنین راه های افزایش کیفیت مطالعه را مطرح کنیم. لازم به ذکر است که هر کدام از این راهکار ها نیاز به تکرار و تمرین دارد تا به ثمر برسد. همچنین اگر دانش آموز و کنکوری هستید و این مطلب را مطالعه می کنید باید بدانید که علاوه بر مطالعه به صورت طولانی و مستمر باید کیفیت آن را نیز در نظر بگیرید. اگر می خواهید نتیجه تلاش های خود را ببینید و تراز شما در آزمون ها افزایش یابد یا نمرات بهتری کسب کنید؛ باید کیفیت مطالعه خود را افزایش دهید. برای بهبود کیفیت مطالعه مطالب کتاب درسی کافی است تا چند نکته بسیار مهم را رعایت نمایید تا روند مطالعه شما تغییر چشمگیری پیدا کند.
کیفیت مطالعه برای کنکور
رقابت در کنکور سراسری به قدری نفس گیر است که تنها افرادی می توانند برنده این مسابقه بزرگ باشند که با دیگران متفاوت باشند. این تفاوت در نحوه علمکرد و مطالعه برای کنکور می باشد. اولین قدم برای قبولی در کنکور و یا کسب معدل خوب در امتحانات مدرسه و امتحانات نهایی، کیفیت مطالعه می باشد. عمق یادگیری مطالب اهمیت زیادی دارد. برای افزایش کیفیت مطالعه برای کنکور باید اقداماتی که در ادامه توضیح می دهیم را، رعایت نمایید. اما یک نکته آموزشی بسیار مهم این است که هر مطلبی را که مطالعه می کنید؛ به صورت عمقی یاد بگیرید. یعنی تنها به کتاب درسی اکتفا نکنید و سعی کنید هر چه در مورد جزییات این مطلب وجود دارد را آموزش ببینید. حال راهکار هایی که در این مطلب به شما آموزش داده ایم می تواند کیفیت مطالعه برای کنکور شما را چندین برابر کند.
راه های افزایش کیفیت مطالعه
همانطور که گفتیم ساعت مطالعه به تنهایی کافی نیست. گاهی دفتر برنامه ریزی دانش اموزان را که نگاه می کنم؛ در هفته معادل 100 ساعت مطالعه کرده اند. یعنی بیش از روی 12 ساعت اما این ساعت مطالعه با نتیجه آزمون آنها همخوانی ندارد. برای همین باید در ابتدا راه های افزایش کیفیت مطالعه را آموزش ببینید و سپس ساعت مطالعه خود را افزایش دهید. راه های افزایش کیفیت درس خواندن عبارتند از :
1-مطالعه از کل به جز
در ابتدا قبل از مطالعه دقیق هر مطلبی از کتاب درسی یک دور آن را از کل به جز بخوانید. در اصل موضوعی که در جلسات مشاوره به دانش آموزان آموزش می دهیم این است که مطالعه اولیه شما باید با یادگیری 30% باشد. یعنی در ابتدا اصلا سعی نکنید به صورت جزیی و دقیق یک مطلب را مطالعه کنید. بلکه در ابتدا مطالعه از کل به جز داشته باشید تا متوجه شوید که موضوعی که پیش روی شما است در مورد چه موضوعی صحبت می کند.
2-توجه به عنوان ها و جزییات
دومین راه برای بالابردن کیفیت مطالعه برای کنکور این است که حال به جزییات و عنوان ها توجه کنید. بعد از اینکه مرحله قبلی را پشت سر گذاشتید و متوجه شدید که مطلب حول چه موضوعی صحبت می کند؛ حال یک مداد یا خودکار رنگی بردارید و دور عنوان هر پاراگراف خط بکشید و سپس جزییات را مشخص کنید.
3-مطالعه گلوله برفی
سومین راه برای افزایش کیفیت مطالعه، مطالعه گلوله برفی است. یعنی هر بار که یک پاراگراف را مطالعه کردید؛ دوباره به عقب برگردید و نکات مهم آن را مرور کنید. زمانی که به سراغ پاراگراف سوم رفتید؛ پاراگراف اول و دوم را مجددا مرور کنید و مطالبی که به هم مربوط می شود را به هم ربط دهید. استفاده از این روش خیلی زمانبر است اما مطالب را به خوبی در حافظه تثبیت می کند و کیفیت یادگیری را بالا می برد.
4-طراحی سوال، راهی مطمئن برای بالابردن کیفیت مطالعه
یک تکنیک بسیار کاربردی طراحی سوال از جزییات متن کتاب درسی است. اگر می خواهید درسی که مطالعه می کنید را به خوبی یاد بگیرید باید خود را جای طراح سوال بگذارید و از متن کتاب خیلی جزیی سوال طراحی کنید. زمانی که ما در جایگاه طراح سوال قرار می گیریم؛ کمی ریز بین و دقیق تر می شویم و به جزییات توجه بیشتری می کنیم. بنابراین بهترین راه بعد از گذراندن سه مرحله قبلی، طراحی سوال به صورت جای خالی، پاسخ کوتاه، صحیح و غلط، تستی و تشریحی از جزییات متن کتاب درسی است.
5-افزایش تمرکز
خیلی از مواقع مطالبی که مطالعه می کنیم را اصلا یاد نمی گیریم و مطالب وارد حافظه ما نمی شود. اصلی ترین عامل مزاحم برای این اتفاق مهم، عدم تمرکز در زمان مطالعه می باشد. قبل از شروع مطالعه باید تمرکز خود را افزایش دهید. برای افزایش تمرکز باید تکنیک های زیر را رعایت نمایید. هر چه تمرکز شما در زمان مطالعه بیشتر باشد؛ کیفیت مطالعه نیز افزایش می یابد. بنابراین اگر تمرکز پایینی دارید و به راحتی حواس شما پرت می شود؛ بارها و بارها مجبور هستید که یک مطلب را مطالعه کنید؛ یا هر چه درس می خوانید متوجه نمی شوید؛ همه مربوط به تمرکز پایین شما است که لازم است در ابتدا تمرکز خود را تقویت کنید تا کیفیت و عمق مطالعه شما افزایش یابد. این تمرین ها عبارتند از :
- محیط مطالعه منظم و به دور از شلوغی
- عوامل حواس پرتی از محیط مطالعه جمع آوری شود
- خالی کردن ذهن قبل از شروع مطالعه
- مشخص کردن هدف قبل از مطالعه
- رعایت زمان شروع و پایان مطالعه
این عوامل به صورت محیطی می تواند تمرکز شما در حین مطالعه را افزایش دهد. اما اگر می خواهید تمرین های افزایش تمرکز را انجام دهید باید در بازه های استراحت چندین بار به تمرین بپردازید. یکی از این تمرین ها شامل شمارش معکوس اعداد می باشد. مثلا از عدد 1000 با مضرب 3 شروع به شمارش به صورت معکوس کنید. یادتان باشد که باید به صورت ذهنی این کار را انجام دهید. مثلا 997/ 994 و ….
تمرین بعدی برای افزایش تمرکز این است که شب ها قبل از خواب یک آدم برفی را تجمسم کنید و سپس در 10 دقیقه سعی کنید که آدم برفی را به آرامی آب کنید. این تمرین ها و عوامل می تواند تمرکز شما در حین مطالعه را افزایش دهد و از همه مهم تر اینکه کیفیت مطالعه شما را بالا ببرد.
6- خلا ذهنی مکتوب
راهکار بعدی برای بالا بردن عمق یادگیری این است که خلا ذهنی مکتوب انجام دهید. یعنی در پایان مطالعه یا در بازه های مرور سعی کنید مطالب را از حفظ و بدون نگاه کردن به کتاب درسی، بر روی کاغذ بیاورید. چرا که هر بار نوشتن معادل 8 مرتبه خواندن، تثبیت ذهنی ایجاد می کند. اما لازم به ذکر است که تنها نکات مهم را بنویسید و از نوشتن تمامی مطالب خوددداری کنید.
7-کدینگ ذهنی
راهکار بعدی برای افزایش کیفیت یادگیری و مطالعه دروس، کدینگ ذهنی است. تا جای امکان از حفظ کردن مطالب دوری کنید. سعی کنید برای مطالعه مطالب کتاب درسی از داستان سازی یا کد زنی استفاده کنید. مانند کلمه ملخ ها که نام آثار نظامی گنجوی است. با استفاده از این روش ها می توانید کیفیت مطالعه خود را دو چندان کنید.
8-خلاصه نویسی
یکی دیگر از راه های افزایش یادگیری در زمان درس خواندن، تهیه یک خلاصه طبقه بندی شده از مطالب است. همانطور که از نامش پیدا است باید از کلمات کلیدی و نکات مهم استفاده کنید. در یک مقاله دیگر راجع به روش های خلاصه نویسی کاملا توضیح داده ایم. خلاصه نویسی موجب می شود مطالب بهتر در ذهن ما قرار گیرد و یادگیری افزایش پیدا کند.
9- تندخوانی
آخرین و مهم ترین عامل برای افزایش کیفیت مطالعه، یادگیری مهارت تندخوانی است. همانطور که گفتیم؛ عدم تمرکز مانع یادگیری کامل می شود. یکی از عوامل عدم تمرکز در مطالعه، سرعت مطالعه پایین است که موجب می شود عوامل حواس پرتی به راحتی به ذهن راه پیدا کند. هر چه سرعت مطالعه شما به صورت اصولی افزایش پیدا کند؛ تمرکز شما بالاتر می رود و همچنین کیفیت مطالعه نیز افزایش می یابد.
تندخوانی یه معنای افزایش سرعت مطالعه یعنی تعداد کلماتی که در واحد زمان می توانیم مطالعه کنیم می باشد و هر چه سرعت مطالعه بیشتر شود؛ کیفیت یادگیری نیز افزایش می یابد. بنابراین بعد از اجرا کردن 8 مورد از راهکار های افزایش کیفیت مطالعه، حتما راهکار آخر را نیز امتحان کنید و در صدد افزایش سرعت مطالعه خودتان باشید.
برای بالابردن سرعت مطالعه باید مهارت تندخوانی را آموزش ببینید. یادگیری تندخوانی که با استفاده از تمرین ها و تکنیک های مخصوص به خودش می باشد؛ بین 7 الی 21 روز زمان نیاز دارد اما بعد از آن سرعت مطالعه شما 7 برابر می شود و همچنین کیفیت مطالعه و یادگیری نیز می تواند به بیش از 90% برسد. یعنی اگر قبلا مطالعه یک مطلب از کتاب درسی نیاز به 120 دقیقه زمان داشته است و یادگیری شما حدودا 30% بوده است بعد از تندخوان شدن می توانید همان مطلب را در 60 دقیقه بخوانید و کیفیت یادگیری معادل 90% داشته باشید.
بنابراین بهترین و موثر ترین راهکار برای افزایش کیفیت مطالعه برای کنکور، یادگیری تندخوانی است که با کلیک بر تصویر زیر می توانید وارد بهترین دوره تندخوانی در کشور شوید و از پیگیری و پشتیبانی دوره بهره مند گردید.
دیدگاهتان را بنویسید