تندخوانی دروس حفظی
مطالعه هر درس روش مخصوص به خودش را دارد. مسلما روش مطالعه درس فارسی متفاوت از روش مطالعه درس ریاضی می باشد. بر همین مبنا دروس از لحاظ شیوه مطالعه به 3 دسته 1-دروس خواندنی 2-دروس تمرینی 3-دروس حفظی تقسیم بندی می شوند. اما سخت ترین بخش یادگیری، برای دروس حفظی و حفظ کردن مباحث حفظی است. اما با استفاده از تنکنیک های تندخوانی دروس حفظی می توانید سرعت مطالعه و یادگیری خود را چندین برابر کنید. در ادامه انواع مباحث حفظی در کتاب های درسی هر رشته را به شما معرفی می کنیم و شیوه مطالعه دروس حفظی را نیز آموزش می دهیم و در انتها نیز روش تندخوانی دروس حفظی را نیز با هم آموزش می بینیم.بنابراین در انتهای این مطلب می توانید با سرعتی بیشتر از قبل مطالعه کنید و همچنین کیفیت و دقت یادگیری شما نیز افزایش یابد.
مسلما اگرمبحث درسی را بر اساس روش های اصولی، مطالعه نکنیم؛ علاوه بر صرف زمان زیاد، یادگیری نیز به شدت کاهش می یابد. برای همین موضوع تندخوانی نه تنها در دروس خواندنی بلکه در دروس حفظی نیز کاربرد دارد.
دروس حفظی چیست؟
درس های حفظی هیچ راهی جز حفظ کردن ندارند. برای حل یک مسئله ریاضی که جز مباحث تمرینی طبقه بندی می شود؛ می توانید مفهوم مسئله را دریابید. یا درسی مانند زیست شناسی که خواندنی می باشد؛ به آموزش دقیق مفاهیم می پردازد. اما برای یادگیری لغات زبان و یا لغات عربی هیچ راهی جز حفظ کردن وجود ندارد. مباحثی که نمی توان مفهومی آنها را مطالعه کرد؛ جز مباحث حفظی طبقه بندی می شوند. حال در ادامه راجع به انواع مباحث حفظی و شیوه مطالعه آنها صحبت خواهیم کرد.
دروس حفظی شامل چه مواردی است؟
در زمان های قبل تر خیلی از افراد رشته انسانی را جز رشته های حفظی در نظر می گرفتند و تصور می کردند که تمامی دروس آن نیاز به حفظ کردن دارد. اما الان رشته انسانی به عنوان یک رشته استراتژیک مفهومی با دروس مطالعه محور شناخته شده است نه حفظ کردنی. اما در تمامی رشته های تحصیلی مباحث حفظی داریم که اکثر دانش آموزان و دانشجویان را با چالش رو به رو می کند. درست است که برای یادگیری این مطالب راهی جز حفظ کردن وجود ندارد اما روش های متفاوتی برای حفظ کردن مطالب داریم که می تواند زمان یادگیری شما را کوتاه تر کند برای همین است که تندخوانی دروس حفظی، بسیار کاربردی می باشد. مباحث حفظی عبارتند از :
1)لغات زبان انگلیسی
2)لغات ادبیات فارسی
3)لغات زبان عربی
4)فرمول های ریاضی و فیزیک و شیمی
5)اعداد و ارقام تاریخی
روش مطالعه دروس حفظی
لغات بخش اعظم دروس عمومی را تشکیل می دهند بنابراین نمی توان آنها را نادیده گرفت. مثلا کتاب زبان دهم و یازدهم و دوازدهم بالغ بر 2000 واژه دارد که لازم است معانی آنها حفظ شود. اما با روش هایی مانند تصویر سازی، کدینگ کلمات و.. می توان یادگیری را سریع تر کرد و مطالب بهتر در حافظه تثبیت شود.همچنین در حفظ تاریخ و اعداد مثلا در درس تاریخ راهی جز کد سازی و ارتباط با دنیای واقعیت نیست. بنابراین بهتر است در حفظ لغات، از کلمات مشابه استفاده کنید و یا از روش های کدینگ استفاده کنید. مثلا کلمه prill در زبان انگلیسی به معنای خطر می باشد.این کلمه مشابه مایع ظرفشویی پریل می باشد. به راحتی میتوانید این دو کلمه را با هم کد بزنید که خوردین مایع ظرف شویی پریل خطر دارد. روش مطالعه دروس حفظی بسیار کاربردی است و سرعت مطالعه شما در سایر مباحث را نیز افزایش می دهد.
بهتر است در روش های کدینگ که برای تندخوانی دروس حفظی نیز استفاده می شود، از خلاقیت ذهن خودتان استفاده کنید و از کتاب های موجود در بازار استفاده نکنید چرا که استفاده از خلاقیت دیگران همان روش های حفظی است. اما معنا و مفهومی که ذهن خودتان آن را بسازد تا همیشه در حافظه شما باقی می ماند. نکته قابل توجه این است که در روش مطالعه دروس حفظی، به هیچ عنوان دنبال قاعده و قانونی نباشید. بلکه هر چه کد سازی شما جالب تر و خنده دار تر باشد؛ سرعت مطالعه و یادگیری نیز بیشتر بالا می رود.
همچنین برای یادگیری تاریخ ادبیات و یا تاریخ تولد اشخاص مهم نیز می توانید از داستان سازی استفاده نمایید. مثلا پروین دختر ساسان با بوف کور خود به اصفهان نصف جهان رفت و سگ ولگرد را کشت و با سه قطره خون برگشت.
این داستان کوتاه و جالب نام تمامی آثار صادق هدایت می باشد. که شامل: پروین دختر ساسان، بوف کور، سگ ولگرد، اصفهان نصف جهان، سه قطره خون می باشد.
اما برای یادگیری فرمول های مهم ریاضی و فیزیک و شیمی بهترین روش فیش نویسی است که یکی از تکنیک های تندخوانی دروس حفظی می باشد. می توانید فرمول ها را در برگه های کوچک یادداشت کنید و سپس همیشه همراه خود داشته باشید و در زمان های مرده به مرور بپردازید تا بتوانید آنها را حفظ کنید.
روش تندخوانی دروس حفظی
اگر می خواهید که بتوانید یادگیری خود را در مبحث لغات، فرمول ها و اعداد و ارقام تاریخی، افزایش دهید؛ باید دز زمان مطالعه این تکنیک ها را که موجب تقویت حافظه و افزایش سرعت مطالعه می شود را رعایت نمایید. بنابراین روش تندخوانی دروس حفظی عبارتند از:
1- روش مثبت و منفی
در این روش زمانی که به صورت ستونی شروع به مطالعه لغات می کنید، در ابتدا لازم نیست معنای تمامی لغات را به حافظه بسپارید. بلکه لغت هایی که معنای سخت دارند و یا یادگیری آنها زمان بر می باشد و یا خودتان هر کاری می کنید نمی توانید مفاهیم آن را درک کنید در کنار آن یک علامت منفی قرار دهید.
در روز بعدی مجددا که شروع به مطالعه لغات جدید می کنید مجددا به سراغ لغات روز قبل که در کنار آنها منفی خورده است بروید. اگر حال توانستید آنها را یاد بگیرید و به حافظه بسپارید، علامت منفی را به مثبت تبدیل کنید و اگر نتوانستید دور علامت منفی یک دایره بکشید تا یادتان بماند که این لغت همچنان نیاز به زمان و یادگیری دارد.این روش برای مطالعه لغات بسیار کاربرد دارد.
2- فیش نویسی کنید
بعد از استفاده از روش مثبت و منفی، لغت ها و یا فرمول هایی که هنوز یاد نگرفته اید را در برگه های کوچک یادداشت کنید تا در زمان های مرده مطالعه خود و در زمان هایی که امکان مطالعه درسی را ندارید از فیش نویسی های خود برای تثبیت بیشتر استفاده نمایید.می توانید فیش نویسی های خود را روی در کمد لباستان و یا در یخچال بزنید تا همیشه در جلوی چشم شما باشد. با این روش مطالب حفظی را از سایر بخش های کتاب خود جدا می کنید و در زمان مرور لازم نیست برای پیدا کردن این مطالب از لا به لای جزوه خود زمان بگذارید و با استفاده از فیش نویسی ها می توانید در زمانی کوتاه تمامی مطالب را مرور کنید.
3- روش کدینگ و داستان سازی
برای یادگیری سریع دروس حفظی و استفاده از روش تندخوانی دروس حفظی، استفاده از تکنیک کد گذاری وداستان سازی بسیار نتیجه بخش خواهد بود. مهم است که این کد گذاری به شیوه ای غیر معمول و با اغراق زیاد باشد تا در حافظه به خوبی قرار بگیرد. آثار صادق هدایت که با داستان مطرح شد؛ نمونه بارز داستان سازی می باشد. همچنین آثار نظامی که با عنوان ملخ ها مشهور شده بود نیز یکی از روش های کدینگ کلمات حفظی است.
این روش سرعت مطالعه مباحث حفظی و ماندگاری آن در حافظه را بسیار افزایش می دهد. برای همین موضوع روش کدینگ نیاز به تمرین بسیار بالا دارد تا به خلاقیت دست پیدا کنید. استفاده از روش داستان سازی در حفظ کردن تاریخ ادبیات، اعداد و ارقام تاریخی بسیار کاربرد دارد.
مثلا در درس تاریخ اگر در مورد ناصرالدین شاه مطالعه می کنید و فردی در فامیل شما نامش ناصر می باشد؛ می توانید تمامی اعمال و رفتار شاه قاجار را به او نسبت دهید و او را در حال انجام کارهای ناصرالدبن شاه تصور کنید تا برای همیشه این بخش از کتاب تاریخ در حافظه شما قرار بگیرد.
ضرورت یادگیری مباحث حفظی
حال که متوجه شدید که مباحث حفظی کتاب های درسی؛ لغات درس ادبیات و عربی و زبان و همچنین فرمول ها و اعداد و ارقام می باشد؛ شاید یادگیری آنها ارزش کمی برای شما پیدا کرده باشد و یا شاید با خودتان تصور کنید که مطالعه لغات در روزهای پایانی آزمون هم امکان پذیر است. اما باید بگویم شرط پاسخ گویی به سوالات تمرینی و خواندنی، حفظ بودن مطالب حفظی است که متاسفانه زمان زیادی هم برای حفظ کردن می گیرند. اما با یادگیری روش تندخوانی دروس حفظی که کاملا آنها را توضیح دادیم می توانید در مدت زمانی کوتاه، تمامی مطالب سخت را حفظ کنید و در حافظه بلند مدت خود آنها را نگه دارید که هیچ زمانی هم فراموش نشوند.
پرسش و پاسخ متداول :
سوال 1: آیا می توان از کد گذاری های کتاب های کمک آموزشی استفاده کرد؟ |
پاسخ: خیر چرا که کد گذاری های فرد دیگر و یا کتاب خلاقیت فرد دیگری است و آن نیز نیاز به حفظ کردن پیدا می کند. اما کد گذاری های خود فرد مدت زمان بیشتر در حافظه باقی می ماند. |
سوال2: آیا می توان مباحث حفظی را از کنکور حذف کرد؟ |
پاسخ : همانطور که مشاهده کردید فرمول های ریاضی و فیزیک و شیمی جز مباحث حفظی می باشد و اگر فرمول ها را ندانید نمی توانید مسائل را حل کنید. بنابراین مباحث حفظی از کنکور قابل حذف نیستند. |
سوال3: آموزش تندخوانی دروس حفظی چه مدت زمان می برد؟ |
پاسخ: اگر قرار باشد از تکنیک های تندخوانی پیشرفته دکتر پرتوی استفاده کنید در کمتر از یک ماه می توانید سرعت مطالعه خودت رو هم در دروس حفظی و هم در دروس خواندنی و تمرینی بین 5تا 10 برابر افزایش دهید. |
دیدگاهتان را بنویسید