تندخوانی دروس حفظی

مطالعه هر درس روش مخصوص به خودش را دارد. مسلما روش مطالعه درس فارسی بسیار متفاوت از روش مطالعه درس ریاضی می باشد. بر همین مبنا دروس از لحاظ شیوه مطالعه به 3 دسته 1-دروس خواندنی 2-دروس تمرینی 3-دروس حفظی تقسیم بندی می شوند. اما سخت ترین بخش یادگیری برای دروس حفظی و حفظ کردن مباحث حفظی است. اما با استفاده از تنکنیک های تندخوانی دروس حفظی می توانید سرعت مطالعه و یادگیری خود را چندین برابر کنید. در ادامه روش های تندخوانی دروس حفظی را به شما آموزش می دهیم.
مسلما اگر مبحث و درسی از روش های صحیح و اصولی مطالعه نشود؛ هم بسیار زمان بر می باشد وهم میزان درک از آن مطلب کاهش می یابد. برای همین موضوع تندخوانی نه تنها در دروس خواندنی بلکه در دروس حفظی نیز کاربرد دارد.
دروس حفظی چیست؟
دروس حفظی شامل مباحثی هستند که نه مثل زیست شناسی و دینی یک مطلب منسج برای مطالعه دارند و نه مثل ریاضی و فیزیک نیاز به حل مسئله دارند. بلکه در حالت عادی هیپ روشی برای یادگیری آنها وجود ندارد به جز حفظ کردن .
اما افرادی که سرعت مطالعه بالا دارند و تمرین های تندخوانی را آموخته اند، توانسته اند که مطالب حفظی را به درستی یاد بگیرند.
دروس حفظی شامل چه مواردی است؟
در زمان های قبل تر خیلی از افراد رشته انسانی را جز رشته های حفظی در نظر می گرفتند و تصور می کردند که تمامی دروس آن نیاز به حفظ کردن دارد. اما الان رشته انسانی به عنوان یک رشته استراتژیک مفهومی با دروس مطالعه محور شناخته شده است نه حفظ کردنی.
مباحث حفظی در هر سه رشته ریاضی و تجربی و انسانی عبارتند از: 1- لغات ادبیات فارسی 2-لغات عربی 3- لغات زبان انگلیسی
روش مطالعه دروس حفظی
برای مطالعه لغات ادبیات و عربی وزبان باید معنا و مفهوم آن لغات را به حافظه بسپارید. برای همین میزان فراموشی این مطالب بسیار زیاد می باشد. اما برای مطالعه لغات که بخش زیادی از آزمون ها و کنکور سراسری را به خود اختصاص می دهند، باید از روش های زیر استفاده نمایید:
روش های تندخوانی دروس حفظی
اگر می خواهید که بتوانید یادگیری خود را در مبحث لغات این سه درس عمومی افزایش دهید، باید دز زمان مطالعه این تکنیک ها را که موجب تقویت حافظه و افزایش سرعت مطالعه می شود، رعایت نمایید.این روش ها عبارتند از:
1- روش مثبت و منفی
در این روش زمانی که به صورت ستونی شروع به مطالعه لغات می کنید، در ابتدا لازم نیست معنای تمامی لغات را به حافظه بسپارید. بلکه لغت هایی که معنای سخت دارند و یا یادگیری انها زمان بر می باشد و یا خودتان هر کاری می کنید نمی توانید مفاهیم آن را درک کنید در کنار آن یک علامت منفی قرار دهید.
در روز بعدی مجددا که شروع به مطالعه لغات جدید می کنید مجددا به سراغ لغات روز قبل که در کنار آنها منفی خورده است بروید. اگر حال توانستید آنها را یاد بگیرید و به حافظه بسپارید، علامت منفی را به مثبت تبدیل کنید و اگر نتوانستید دور علامت منفی یک دایره بکشید تا یادتان بماند که این لغت همچنان نیاز به زمان و یادگیری دارد.
2- فیش نویسی لغات مهم
بعد از استفاده از روش مثبت و منفی، لغت هایی که هنوز یاد نگرفته اید را در برگه های کوچک یادداشت کنید تا در زمان های مرده مطالعه خود ودر زمان هایی که امکان مطالعه درسی را ندارید از فیش نویسی های خود برای تثبیت بیشتر استفاده نمایید.
3- کدینگ کردن لغات
برای یادگیری سریع لغات و استفاده از روش های تندخوانی دروس حفظی، استفاده از تکنیک کد گذاری لغت ها بسیار نتیجه بخش خواهد بود. مهم است که این کد گذاری به شیوه ای غیر معمول و با اغراق زیاد باشد تا در حافظه به خوبی قرار بگیرد.
این روش سرعت مطالعه مباحث حفظی و ماندگاری آن در حافظه را بسیار افزایش می دهد. برای همین موضوع روش کدینگ نیاز به تمرین بسیار بالا دارد تا به خلاقیت دست پیدا کنید.
4- استفاده از روش های تندخوانی
اگر می خواهید علاوه بر استفاده از روش های بالا بتوانید سرعت بیشتر در مطالعه و یادگیری دروس حفظی داشته باشید، بهترین روش استفاده از تکنیک های منحصر به فرد تندخوانی دروس حفظی است که اصلی ترین عامل آن حوزه دید گسترده در افراد برای مشاهده همزمان تمامی معانی لغات می باشد.
در روش های دیگر تندخوانی اعم از سیاه خوانی و روزنامه خوانی و همسایگی کلید واژه در سرعت مطالعه و همچنین سرعت یادگیری تاثیر مثبت می گذارد.
ضرورت یادگیری مباحث حفظی
حال که متوجه شدید که مباحث حفظی کنکور و امتحانات لغات درس ادبیات و عربی و زبان می باشد؛ شاید یادگیری آنها ارزش کمی برای شما پیدا کرده باشد و یا شاید با خودتان تصور کنید که مطالعه لغات در روزهای پایانی آزمون هم امکان پذیر است. اما باید بگویم که حجم زیادی از سوالات دروس عمومی به مبحث لغت بر می گردد که کاربرد یادگیری مباحث حفظی در کنکور سراسری را کامل توضیح می دهم.
ضرورت یادگیری مطالعه لغات فارسی
درس فارسی در کنکور سراسری دارای 25 سوال می باشد که 6سوال اول شاید مباحث لغتو املا می باشد. یعنی 24% سوالات درس فارسی از مبحث لغت و املا طرح می شود.
ضرورت یادگیری مطالعه لغات عربی
10 سوال ترجمه و 3 سوال درک مطلب یعنی 13 سوال از 25 سوال به یادگیری لغات عربی بستگی دارد. یعنی بیش از نیمی از درصد عربی شما را به یاد سپاری لغات عربی تشکیل می دهد.
ضرورت یادگیری مطالعه لغات زبان
درس زبان دارای 25 سوال می باشد که به جز 3سوال در بخش گرامر باقی سوالات مستقیم و غیر مستقیم به لغت زبان بستگی دارد. برای همین است که یادگیری تندخوانی دروس حفظی الویت بالایی دارد. در اصل حجم زیادی از سوالات دروس عمومی به مباحث حفظی( لغت ) مربوط می شود.
پرسش و پاسخ متداول :
سوال 1: آیا می توان از کد گذاری های کتاب های کمک آموزشی استفاده کرد؟ |
پاسخ: خیر چرا که کد گذاری های فرد دیگر و یا کتاب خلاقیت فرد دیگری است و آن نیز نیاز به حفظ کردن پیدا می کند. اما کد گذاری های خود فرد مدت زمان بیشتر در حافظه باقی می ماند. |
سوال2: آیا می توان مباحث حفظی را از کنکور حذف کرد؟ |
پاسخ : همانطور که مشاهده کردید در هر سه درس ادبیات و عربی وزبان بخش زیادی از سوالات به مبحث لغت مربوط می شود. برای همین نه تنها نمی شود که لغت را از برنامه ریزی هفتگی خارج کرد بلکه لازم است روش های تندخوانی دروس حفظی را نیز آموزش ببینید. |
سوال3: آموزش تندخوانی دروس حفظی چه مدت زمان می برد؟ |
پاسخ: اگر قرار باشد از تکنیک های تندخوانی پیشرفته دکتر پرتوی استفاده کنی در کمتر از یک ماه می توانی سرعت مطالعه خودت رو هم در دروس حفظی و هم در دروس خواندنی و تمرینی بین 5تا 10 برابر افزایش دهی. |
دیدگاهتان را بنویسید