نقشه ذهنی برای کنکور
نقشه کشی ذهنی یعنی رسم نمودار از نکات و بخش های مهم و کلمات کلیدی یک متن. که رسم نقشه ذهنی در سال کنکور از موارد بسیار مهم است چرا که حجم زیاد دروس و تنوع مطالب یادگیری و به حافظه سپردن آن ها را سخت می کند. اما اگر برای هر درس بتوانیم نقشه ذهنی آن را رسم کنیم، هم یادگیری آن مطلب بهتر اتفاق می افتد و هم مرور درس زمان کمتری به خودش اختصاص می دهد و می توان تعداد دفعات تکرار و مرور را افزایش داد. برای همین اگر قصد شرکت در کنکور سراسری را دارید، حتما رسم نقشه کشی ذهنی برای کنکور را یاد بگیرید.
برای چه درس هایی نقشه کشی ذهنی لازم است:
ماهیت برخی از دروس به نحوی است که وقتی شروع به خلاصه نوسی آن می کنید؛ متوجه می شوید که تمامی مطالب آن مهم است و شبیه بازنویسی کتاب درسی می شود اما درس هایی هستند که نوشتن نقشه ذهنی آنها بسیار مهم است. در این بخش تک تک دروس را مورد بررسی قرار می دهیم که در چه موضوعات و مواردی لازم است نقشه ذهنی آن را رسم کنیم.
ادبیات فارسی :
این درس به صورت موضوعی تنوع زیادی دارد که هر کدام از بخش های آن نیز روش مطالعه مخصوص به خودش را دارد. اما اگر می خواهید در مباحث آرایه های ادبی و دستور زبان فارسی به تسلط برسید، حتما نقشه ذهنی انها را رسم کنید تا هم مطالب برای شما دسته بندی شود و هم سرعت مرور شما افزایش پیدا کند.
عربی :
قواعد این درس ماهیت تمرینی دارد و حتما لازم است که نقشه ذهنی هر درس را به صورت جداگانه برای کنکور سراسری رسم کنید.
دین و زندگی :
معمولا تمامی مطالب کتاب درسی دینی مهم است. اما اگر در رسم نقشه های ذهنی دروس قوی شده باشید به صورت نمودار شاخه اصلی می توانید نقشه ذهنی آن را رسم کنید اما رد پا گذاری هم برای مطالعه این درس کافی است. و نیازی نیست که حتما نقشه ذهنی آن رسم شود مگر در مواقعی که هیچ راهی برای یادگیری باقی نمانده است.
زبان انگلیسی:
گرامر درس زبان نیز مانند قواعد عربی برای مرور و یاد آوری نیاز به رسم نقشه ذهنی دارد. اما برای یادگیری لغات نیازی به خلاصه نویسی نیست.
دروس تخصصی تمرینی :
ریاضی،فیزیک و شیمی در این دسته قرار می گیرند که مهم ترین درس ها برای رسم الگوی یادآوری هستند. دسته بندی فرمول های این دروس بسیار پر اهمیت است . برای همین موضوع حتما برای یادگیری این درس ها هم که شده رسم نقشه ذهنی را یاد بگیرید.
زیست شناسی و دروس خواندنی:
زیست و دروس خواندنی رشته انسانی مثل تاریخ و جامعه و فلسفه و.. نیازی به رسم نقشه ذهنی ندارند چرا که شبیه دوباره نویسی کتاب درسی می شود و بسیار بسیار زمان براست. بهترین روش در مطالعه این دروس استفاده از روش های ردپا گذاری در داخل کتاب درسی است.
کاربرد نقشه ذهنی چیست؟
مسلما نوشتن و دسته بندی مطالب کاری زمان برسات که می تواند سرعت مطالعه یک درس را کاهش دهد اما چه ضرورتی دارد که برای یادگیری بهتر و مطالعه دقیق تر درسال کنکور یاد بگیریم که از نقشه کشی های ذهنی استفاده کنیم؟؟
- نقشه کشی ذهنی موجب دسته بندی مطالب می شود و باعث می شود که مطالب درسی منظم در حافظه قرار بگیرند و در زمان یادآوری بهتر به حافظه کوتاه مدت منتقل می شوند. در صورتی که اگر مطالب به صورت درهم و برهم به حافظه سپرده شوند، در زمان آزمون و امتحان یادآوری انها بسیار مشکل خواهد بود.
- مرور سریع تر و افزایش سرعت مطالعه در مرور مطالب درسی یکی دیگر از کاربردها و مزایای استفاده از نقشه کشی ذهنی می باشد.
- یادآوری سریع مطالب کتاب درسی در یک نگاه
- افزایش سرعت عملکرد در نوشتن مطالب و مرور سریع
- هر یک بار نوشتن و خلاصه نویسی مطالب معادل 8 مرتبه خواندن می باشد که موجب افزایش تسلط بر مطالب کتاب درسی می باشد.
آموزش نقشه کشی ذهنی برای کنکور:
حال که متوجه شدید نقشه کشی ذهنی چه مزایایی دارد و از همه مهم تر در چه مباحثی باید نقشه ذهنی انجام دهیم. نوبت به یادگیری رسم نقشه کشی ذهنی می رسد. که شامل مراحل زیر می باشد:
1) مشخص کردن عنوان فصل و قرار دادن عنوان در وسط برگه کاغذ
2) مشخص کردن عنوان های اصلی درس و مرتبط کردن عنوان ها با فلش به عنوان اصلی
3) در جلوی هر عنوان با فلش های رنگی موضوعات مهم هر عنوان را به صورت شاخصه های فرعی بنویسید
4) استفاده از جملات اضافه، فعل ها و حرف های اضافه ممنوع
5) در رسم الگوی نقشه کشی ذهنی حتما از 3الی 5 رنگ استفاده کنید.
6) از نوشتن موضوعات غیر مهم خودداری کنید.
7) حتما کلمات کلیدی و اصلی را در نقشه ذهنی ان درس ذکر کنید
8) استفاده از تصاویر و فلش در نقشه ذهنی برای تقویت نیکمره های مغز
نمونه نقشه کشی ذهنی:
مثال بالا یک نمونه ساده در رسم نقشه کشی ذهنی در یک درس ریاضی است که فقط عنوان فصل، عنوان های اصلی و نکات مهم و فرمول ها دسته بندی می شود. با رسم نقشه کشی ذهنی که زمان بر هم نیست می توانید مطالب را به صورت دقیق و دسته بندی شده وارد حافظه بلند مدت خود کنید و یادآوری آن در جلسات آزمون و امتحانات و کنکور نیز بسیار راحت تر می باشد.
سوالات متداول :
دیدگاهتان را بنویسید