نقشه ذهنی تندخوانی و تفاوت آن با خلاصه نویسی
تثبیت مطالعه و به یاد سپاری مطالبی که قبلا مطالعه کرده اید، بستگی به تعداد دفعات مرور مطالب دارد. هر چه تعداد دفعاتی که موضوعی را مرور می کنید بیشتر باشد، تسلط شما و یادگیری شما در آن مبحث بیشتر می شود. طبق تحقیقات علمی در اولین مرتبه مطالعه، هر چه قدر هم که با دقت مطالعه کنیم، یادگیری ما بیشتر از 30 درصد نخواهید بود. برای افزایش یادگیری و تسلط تا حد 80الی 90 درصد باید تعداد دفعات مطالعه را افزایش دهید.
یعنی به جای آنکه یک بار 10 ساعت زمان بگذارید، 10 مرتبه یک ساعته مطالعه کنید. شاید خیلی از شما با این موضوع آشنا باشید اما دلیل انجام ندادن مرور های درسی به صورت منظم، کمبود زمان شدید می باشد. چرا که حجم درس بسیار زیاد است ومطالعه انها برای یک مرتبه هم زمان بر است چه برسد به مرور چندین مرتبه هر مبحث!! اما با استفاده از روش های تندخوانی و نقشه کشی ذهنی می توانید سرعت خود را 5برابر کنید و تعداد دفعات مرور و مطالعه خود را افزایش دهید.
چگونه سریع مرور کنیم ؟
برای مرور نیاز به یک منبع مناسب دارید. برای اینکار زمانی که دارید مطلبی را برای بار اول مطالعه می کنید باید به سرعت نقشه ذهنی آن مطلب را رسم کنید. این کار موجب می شود که در بازه های زمانی مرور از نقشه کشی های ذهنی خود، استفاده نمایید. نقشه کشی ذهنی در اصل خلاصه از مطالب به صورت دسته بندی شده است. که باید انجام دادن آن را یاد بگیرید چرا که در غیر این صورت تمامی مطالب کتاب و جزوه را دوباره می نویسید که هم زمان زیادی از شما می گیرد و هم منبع خوبی برای مرور نمی شود چرا که حجم آن مانند کتاب درسی و یا جزوه شما همچنان زیاد است. پس در ابتدا برای مرور سریع مطالب کتاب درسی لازم است در مرحله اول مطالعه نقشه ذهنی ان مطلب را رسم کنیم.
رسم سریع نقشه ذهنی :
1) پیدا کردن موضوع اصلی:
برای رسم نقشه ذهنی به صورت شاخه ای در ابتدا باید بدانید که موضوع اصلی مطلب را بیابید. که درسی که مطالعه می کنید در رابطه با چه موضوعی است. و این موضوع باید در ابتدا و یا مرکز صفحه نوشته شود.
2) رسم شاخه های اصلی مربوط به موضوع:
در این قسمت تنه های اصلی درس و موضوعات اصلی مهم را با شاخه های رنگی به موضوع اصلی و با فاصله وصل کنید. که برای این شاخه ها یک رنگ جداگانه از موضوع اصلی در نظر بگیرید.
3) رسم شاخه های فرعی:
در مرحله بعدی موضوعات ریز و کلیدی مربوط به هر شاخه را به صورت شاخه های فرعی بنویسید. در این مرحله از توضیحاتی که مهم نیستند، فعل و حروف اضافه و .. پرهیز کنید تا از حجیم شدن مطالب جلوگیری کنید. در نوشته نقشه ذهنی فقط به نکات کلیدی باید توجه کنید.
4) رسم شاخه مروبط به نکات مهم:
برخی از موضوعات در هیچ شاخه اصلی و فرعی جای نمی گیرد اما مهم و کلیدی هستند. در این حالت یک شاخه را به نکات مهم و کلیدی در انتها اختصاص دهید.
ارتباط نقشه ذهنی و تندخوانی :
سرعت مطالعه پایین موجب می شود که نتوانید به موقع درس های خود را بخوانید و همیشه با کمبود زمان مواجه شوید. همچنین کندخوانی موجب می شود که نتوانید در حین مطالعه به کارهایی مثل تهیه نقشه ذهنی بپردازید.
زمانی که شما سرعت مطالعه خود را افزایش می دهید می توانید مطالب کتاب درسی و جزوه را سریع تر بخوانید، و سرعت مغز شما نیز افزایش می یابد برای همین سریع تر می توانید نقشه ذهنی را رسم کنید و به حافظه بسپارید و همچنین در زمان های مرور نیز زمان کمتری اختصاص می دهید که می تواند موجب شود که تعداد دفعات مرور شما افزایش یابد. یعنی نقشه کشی ذهنی و تندخوانی در کنار هم به افزایش تعداد دفعات مرور و مطالعه شما کمک می کند و همین موضوع موجب افزایش مهارت و تسلط شما در مطالب کتاب درسی می شود.
چگونه تندخوان شویم؟
علاوه بر یادگیری رسم نقشه های ذهنی از یک درس باید یاد بگیرید که چگونه سرعت مطالعه خود را به صورت اصولی افزایش دهید. برای اینکار باید در ابتدا حوزه دید خود را گسترده کنید که بتوانید در یک زمان واحد تعدادکلمات بیشتری را برای درک به سلول های مغزتان ارسال کنید.
در کنار این موضوع باید عضلات چشم خود را با استفاده از تمرین های مخصوص افزایش دهید و بتوانید سرعت هماهنگی چشم و مغز خود را بالا ببرید. یکی دیگر از ترفندهای تندخوانی این است که بتوانید در یک واحد زمانی چندین خط را ببنید و درک کنید و یاد بگیرید. تمامی اینها نیاز به آموزش و تمرین دارد که در دوره تندخوانی باید آموزش ببینید.
با استفاده از روش های تندخوانی نقشه های ذهنی را سریع تر رسم کنید و سریع تر بخوانید:
استفاده از نقشه های ذهنی برای تمامی دروس چه خواندنی باشند و چه تمرین محور مثل ریاضی واجب است چرا که موجب می شود مطالب به صورت دقیق و دسته بندی شده در ذهن شما ثبت شود. نقشه کشی ذهنی مطالب اضافی را که موجب گمراهی در یادگیری می شود، حذف می کند. موجب می شود که چکیده خوبی از مطالب را داشته باشید. که بتوانید بارها و بارها یک مطلب را مرور کنید.
اما اگر سرعت مطالعه شما پایین باشد، فرصت نمی کنید در یک واحد درسی هم به مطالعه بپردازید و هم نقشه ذهنی ان درس را رسم کنید که باید دوبرابر برای هردرس زمان بگذارید. اما مهارت تندخوانی موجب می شود که در یم واحد زمانی مطالعه که بین 75 الی 90 دقیق می باشد هم مطلب مورد نظر خود را مطالعه کنید وهم نقشه ذهنی آن را رسم کنید . با اینکار صرفه جویی خوبی در مطالعه و مرورهای خود خواهید داشت.
همچنین مرور نقشه های ذهنی نیز زمان بر است اگر قرار باشد در هر مرتبه مرور یک درس، به اندازه مطالعه آن زمان بگذاریم، مسلما مجددا با کمبود زمان مواجه خواهیم بود. اما اگر فردی تندخوان باشید که در هر دقیقه بیش از 1000کلمه را می تواند مطالعه کند؛ می توانید هر نقشه ذهنی را در یک دقیقه با کیفیتی بالا مرور کنید. یعنی می توانید در یک ساعت 60موضوع درسی را مرور کنید. واین یک مهارت فوق العاده برای مطالعه است.
نقشه کشی ذهنی با خلاصه نویسی متفاوت می باشد:
تصور خیلی از افراد بر این است که خلاصه نویسی با نقشه کشی ذهنی یکی است اما خلاصه نویسی در اصل کم حجم شده مطالب کتاب درسی است که می تواند در کتاب و یا جزوه هم نوشته شود. خلاصه نویسی در اصل توجه به نکات مهم می باشد. اما نقشه کشی ذهنی تعیین استراتژی هر درس به صورت طبقه بندی شده است.
در نقشه کشی ذهنی ما از جملات استفاده نمی کنیم بلکه فقط کلمات مهم را یادداشت می کنیم. پایه اصلی نقشه کشی ذهنی، نمودار و شاخه های آن است که به صورت دسته بندی شده و رنگی نوشته می شود.نقشه برداری ذهنی زمان کمتری برای مروربه نسبت خلاصه نویسی می خواهد. در کل نقشه کسی ذهنی از خلاصه نویسی بسیار متفاوت است .
نمونه خلاصه نویسی:
نمونه نقشه کشی ذهنی:
نقشه کشی ذهنی و تندخوانی دو مهارتی هستند که اگر در کنار هم قرار بگیرند می توانند سرعت مغز و یادگیری به همراه تعداد دفعات مرور و مطالعه را افزایش دهند و موجب افزایش یادگیری و تسلط در مباحث گردند اما نیاز به آموزش های حرفه ای دارند که لازم است در دوره های اموزشی انها شرکت کنید و توسط افراد متخصص آموزش ببینید تا بتوانید در زندگی درسی و تحصیلی خود پیشرفت داشته باشید. برای یادگیری حرفه ای تندخوانی مطالب و تهیه نقشه ذهنی از انها حتما از دوره های آموزشی دکتر پرتوی استفاده نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید